donderdag 24 april 2014

Oranje boven!
Prinsessedag, Koninginnedag, Koningsdag allemaal namen voor een viering waar iedereen in Nederland ieder jaar weer veel plezier aan beleeft, hoe groot, klein, wit, donker of wat voor kleur je ook hebt. Deze dag kleurt Nederland Oranje en staat het op zijn kop!

De geschiedenis leert ons dat dit feest begon op 31 augustus 1885, toen werd Prinsessedag in het leven geroepen, ter gelegenheid van de 5e verjaardag van Prinses Wilhelmina. Na het overlijden van haar vader, Koning Willem III in 1890, werd Prinsessedag... Koninginnedag.


In 1948 trad Wilhelmina af en nam Juliana de scepter over. 31 augustus werd 30 april. 
Heel Nederland zat voor de buis te genieten van de lange stoet mensen die door de tuinen van Paleis Soestdijk, al zwaaiend, een blik wierpen op de steeds maar groter wordende Koninklijke familie. Ik heb zelf op het bordes gestaan en geloof me... het bordes is echt niet groot!

Leuk waren de beelden van de kleine Prinsjes die met elastiekjes schoten naar de voorbijgangers en bloemen legden op de trappen van het bordes. Vreselijk waren sommige cadeau's die werden aangeboden, maar die kregen allemaal een bestemming achter de rododendron, zoals we allen weten. 

Daarna werd de geschiedenis wat bekender voor ons allen... Na het aftreden van Juliana in 1980 werd door Koningin Beatrix besloten Koninginnedag op 30 april te handhaven, al was het alleen al dat zij jarig is op 31 januari en het dan veel te koud is om aan feestvieren te denken. Maar er werd wel een verandering aangebracht
in de programmering. Wij gaan niet naar de Koningin, maar die komt naar jou toe! 


Hele dorpen werden op zijn kop gezet, Oranjeverenigingen die overuren draaiden, want de Koninklijke familie komt niet iedere dag bij je op bezoek en dan moet je toch met een waardig programma op de proppen komen. 
We hebben het allemaal gezien de Prinsen en Prinsessen in wagentjes, klauterend op bruggen van touw en ja... dat kan alleen in Nederland... een wedstrijd wc-pot gooien. 
Ik bedoel maar, waar een klein land groot in kan zijn! Met inhuldiging van Koning Willem Alexander op 30 april 2013 veranderde veel. Koninginnedag werd Koningsdag en vieren we het vanaf heden op 27 april. Behalve dit jaar want het valt op zondag. 
Dan zijn er nog de verhalen dat het dit jaar het laatste jaar is waarbij we kunnen zeggen 'Oranje komt naar je toe deze lente'. Er zou sprake zijn van een groot concert in de Arena. 

Tja wat zal ik zeggen... een nieuwe Koning een nieuw geluid. 
Ik ben zelf nogal van  tradities, maar we hebben nu eenmaal een jong en modern Koningshuis en die gaan hun de tijd mee. Laten we eerst maar genieten van deze dag en afwachten wat het programma brengt. Wat wel gebleven is al die jaren is... Oranje boven en ik vind het een geweldige kleur! 


Onze allereerste Koningsdag, ik ga voor de buis zitten met een tompouce natuurlijk! 

Dit is een echte he? Dus niet van vilt!!!


Ik wens jullie allen een hele fijne Koningsdag toe!
1 opmerking:

  1. Ik wens je een superfijne Koningsdag. Hoera! Hoera! Hoera! :-))))

    BeantwoordenVerwijderen