zondag 22 juni 2014

Mandala's

Mandala is een woord uit het Sanskriet, een taal uit het oude Indië, en betekent wiel of cirkel. Een symbool van oneindigheid met een binnen- en buitenwereld.
De oorspronkelijke vorm van de mandala, zoals men die toepast in het Hindoeïsme en Boeddhisme, bestaat uit magische diagrammen waarbinnen vaak afbeeldingen van goden en symbolen voorkomen. Naast deze symbolen worden veel bloemen en geometrische figuren gebruikt.

Er zijn oneindig veel soorten en vormen mandala’s. 
De zandmandala is er 1 van, letterlijk monnikenwerk. Je moet niet verkouden zijn of zwaar ademen want dan heb je ineens een hele andere afbeelding dan waarmee je aan het werk was.

Naast de zandmandala zijn er ook mandala's die je zelf kunt tekenen, plakken, vouwen of gewoon inkleuren. Eigenlijk kun je van alles een mandala maken, zelfs van groente, fruit of bloemblaadjes. Uiteraard zijn deze mandala's erg aan bederf onderhevig, maar wel mooi om te zien. 

Zelf vind ik inkleuren het leukst. Als ik op vakantie ga neem ik altijd een paar mandala’s en wat potloden en stiften mee. Ik kan lekker gedachteloos of juist met heel veel gedachten kleurtjes kliederen, wel binnen de lijntjes natuurlijk! Ik had een hele map met ingekleurde mandala’s, maar die is met de laatste grote schoonmaak opgeruimd. Helaas geen voorbeelden dus van mijn hand. Maar er zijn er genoeg op internet te vinden…Een tijdje geleden heb ik op een beurs kleurboeken voor volwassenen gekocht. Die bestaan echt waar! Verkrijgbaar bij bol.com, Bruna of de AKO. 

Er bestaat ook nog zoiets als een muziekmandala. Het is een combinatie met muziek, woorden en dans. Misschien moet ik zoiets eens proberen als ik alleen thuis ben en niemand mij ziet… wie weet is het hartstikke leuk om te doen. 

Vorige week heb ik een workshop mandala’s-weven gevolgd bij Jolanda van Tuijl Lightweaver in Eindhoven. Het is leuk om te doen en zeker niet heel moeilijk.
Hieronder zie je stapsgewijs het proces.

Je kunt goedkope ‘wol’ gebruiken, maar natuurlijk ook katoen of DMC-of andere garen en draden, maar dan wordt het een wel een duur dingetje. Ook zou je kralen en andere materialen hierin kunnen verwerken ware het niet dat je dat dan wel symmetrisch moet verwerken, want bij mandala’s staat symmetrie bovenaan.

Je start met 2x een tweetal stokken (hoe langer de stukken, hoe groter je mandala wordt natuurlijk) en die bind je samen en leg je op elkaar.
Vervolgens ga je met verschillende technieken en kleuren er voor zorgen dat de stokjes vol met draad komen.Het eindresultaat is dan een zonnige mandala die een mooie plek op mijn werkkamer heeft gekregen. Wellicht dat ik van de zomer een nog wat grotere versie ga maken, maar dan wat bonter gekleurd. Uiteraard zijn hier ook verschillende soorten in. Bovenstaande mandala is er een met 8 stokken, maar je kunt dit ook vermeerderen naar 12 en dan krijg je weer hele anderen figuren. 

Deze mandala is gemaakt door een echte prof!!
Tot zover de korte rondleiding in de wereld van de mandala's. Ik hoop dat je het leuk vond, graag tot een volgend blog!


1 opmerking:

  1. Ik dacht dat ik hier al gereageerd had op je mandala's. Maar nee dus :0)
    Dan kan ik nu alsnog zeggen dat ik ze heel mooi vind. Heb je inmiddels al een grotere gemaakt en met fellere kleuren? Ik ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen